Знам, че бях лошо момиче и ме нямаше никаква в блога и социалните мрежи (като изключим instagram сторитата). Между другото, ако не ме следвате във facebook и instagram, поправете тази грешка още сега, защото там съм доста по-активна.

Искам да започна нова “рубрика”, която ще е посветена на тази част от живота, която често остава далеч от социалните мрежи, но заема голяма роля в реалния живот на всяка жена (а ако тя е по-хитра – и от този на мъжа до нея) – домакинството.

Обичам да гледам клипове и да чета статии за това как да улесниш всекидневните задачи, като спестиш време, усилия и по възможност пари. Същото се отнася и за темата майчинство, където също обичам да обменям опит с друг майки, да взимам идеи за забавления, съвети за справяне в дадена ситуации и т.н. Идеята ми е да включа смесица от тези теми и в блога, защото преди всичко съм майка и съпруга.

Надявам се да ме подкрепите в това ми начинание и ако имате конкретни теми или въпроси, на които мислите, че мога да отговоря и бих била полезна по някакъв начин – пишете ми.

С това така дълго встъпително слово минавам направо на темата, която днес е…гладене!

Тъй като не съм на “ти” с общо взето всичко по домакинската част (макар че правя всичко изключително добре, при желание), гладенето също влиза в това число.

Дни преди да родя Дани бях изпрала и изгладила с 300 зора всички малки дрешки, пеленки, чорапки и всичко, което може да се изглади. Както знаете, докато бебето е съвсем малко, е хубаво да се гладят всичките му дрешки, спално бельо и пеленки, за да се убият евентуалните микроби и бактерии. След раждането имах доста проблеми и въпреки че всички много ми помагаха, избутах с гладенето до втория му месец и от там нататък – край.

Половинката ми беше свикнал всичко да му е изгладено от фланелките до дънките, но уви с мен не случи. Сега гладя единствено костюмите и ризите му за работа или ако нещо е много смачкано преди да излезем. Цялата подготовка, чакане на ютията да загрее, гладене 100 часа на една риза с тежка ютия, съсипването на дрехите, защото се заплесвам или не преценявам коя материя как се глади, зацапването на плочата на ютията…всичко това леко ми идва в повече. За пердетата да не говорим – никога няма да видите завесите вкъщи изгладени. Е, поне досега беше така.


philips photo gif-2.gif
Преди време бях гледала в каналите на Зори и Ети в youtube нагледно как действа ютията с парогенератор на Philips (както казах, следя други мами за полезни съвети) и останах очарована колко бързо и лесно става всичко.

Щом пристигна и се прибрах от работа, заварих Дани нетърпеливо да ме чака до нея и да ме подканя “да изгладя всичко, което имаме за гладене”…малък предател! Да си кажа честно, аз също бях доста ентусиазирана, а и ми се налагаше да гладя същата вечер, та разопаковах кашончето и се захванах за работа. Тъкмо почнах и то свърши…чак да му се прииска на човек да изглади наистина всичко!

Единственото, което трябваше да направя, е да напълня резервоара с чешмяна вода (да, нищо по-специално и различно), да я включа, а 2 мин. по-късно, докато донеса дрехите за гладене,  ютията ме извести със светлинен и звуков сигнал, че е готова за екшън. Нещата за гладене бяха предимно памучни (гледам да купувам предимно такива и easy iron материи), но специално изкарах един ленен панталон, за да видя как ще се справи с него. Справих се под минута, без да преувеличавам! Вече няма да се притеснявам да купувам материи, които са трудни за гладене. Процесът е супер бърз, което пести така ценното ми ВРЕМЕ, не е необходимо да се минава по 100 пъти през една и съща гънка, дори не е нeобходимо дадена дреха да се минава и от двете й страни, защото парата е мощна и минава през няколко ката.

Дънките на Део вече са перфектно изгладени, дългите ми рокли (които толкова мразя да гладя, защото се оплитам в тях докато успея) са готови за топлите дни, като тях изгладих вертикално на пара. Пердетата също се гладят директно закачени, а така става супер бързо и лесно. Едно от най-хубавите неща за мен в ютията на Philips е това, че няма от онези копчета за регулиране на температурата, защото поддържа оптимална такава, която е подходяща за всички материи – от дънки до фина коприна, а така няма опасност да съсипеш любима дреха. Когато ти трябва малко повече усилие, просто натискаш бутона под дръжката и мощната пара влиза в роля. Друга любима опция е автоматичното изключване при неактивност на ютията от 10 мин., като по този начин предпазва от зли беди, а и от високи сметки за тока.

За по-екстремните домакини, които готвят, перат, чистят и гладят наведнъж има и турбо режим, който е за още по-бързо гладене и пуска по-голямо количество пара (не съм го пробвала честно казано, защото не съм човек на крайностите). Еко режимът пък пести вода, съответно парата е с по-лека струя. Има и заключваща функция, чрез която ютията се заключва към генератора и с дръжката може да се пренесе от едно на друго място. Подходяща, ако имате малко дете и се притеснявате да оставите ютията без надзор.

Дани беше толкова ентусиазиран, а аз се почувствах достатъчно спокойна, за да му позволя да поглади с мен. Дори накрая взехме балоните, с които играеше, за да видим колко мощна е всъщност парата.

philips-2 photo gif_1.gif

ВАЖНО!: Никога не отвинтвайте винта за източване на застоялата вода в задната част, докато е включена ютията, а изчакайте поне 2 часа след изключване, защото ще се опарите! Повярвайте ми – изпитах го!

Като минус бих отбелязала факта, че генератора е доста голям, но от друга страна е и предимство. С пълен 1,8 л. резервоар може да изкара до 2ч.! Ако сте мама с много деца или просто живеете с много хора – уредени сте!

Вие пробвали ли сте го и ако да – какво е мнението ви? Ще ми е интересно да споделите с мен за други уреди, помагащи в ежедневието и спестяващи време и усилия.

Повече информация за уреда може да намерите и тук.

П.П.: Подготвила съм няколко нови поста, така че останете на линия. I’m back! 🙂

*Публикацията е в партньорство с Philips.

6 Responses

  1. Здравейте Паула, наистина е изключително лека, за това и толкова лесно се плъзга по дрехите, а за завесите ръката не се изморява. Единственото тежко е контейнера за вода, но той така или иначе се поставя някъде и няма какво да се пипа повече. 🙂

 1. Звучи много добре! Най-омразното ми нещо от домакинската работа е гладенето. Ако наистина има толкова лесен и бърз начин, ще съм много щастлива. Най-много ме впечатли вертикалното гладене – справя ли се добре само с него?

  1. Аз също най-мразя да гладя, за това просто бях свела до минимум тази дейност. Вертикалната функция за мен е най-доброто нещо в цялата работа, защото ако бързаш няма нужда да вадиш дъска (което ще е и предпочитания от мен метод). Вчера се наложи много бързо да се оправим за вечерно излизане и гладих риза, блуза и два чифта дънки – всичко само вертикално на парата и ми отне не повече от 5 мин. Най съм щастлива, че пердетата ми ще са винаги изгладени и ризите ще са без ръб на ръкавите! Повече със сигурност няма да гладя с обикновена ютия! 😀

   1. Звучи ми чак невероятно! Много ти благодаря, със сигурност много скоро ще се сдобия с това чудо!

    1. Със сигурност няма да съжаляваш! Сподели после мнение 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.