Както може би вече знаете, любим сезон ни е лятото. Опитваме се да прекарваме всяко свободно време навън и до късно. Игрите с приятели са най-сладки, но настъпи ли вечер, няма по-хубаво от приказка за лека нощ.

Lidl България ни предизвикаха да споделим любимите си моменти, книги и мааалките хитринки, които използваме, за да създадем любов към четенeто у детето още от ранна възраст. По-долу може да прочетете краткото интервю, което дадохме за новия каталог Cool for school, а под формата на коментар може да оставите и своя опит по темата. 

Оставям линк към каталога, където може да прочетете интервютата и на другите мами за свежи идеи – тук. Успех и наслука през новата учебна година на всички ученици или бъдещи такива! Enjoy!

Казвам се Тедора Миланова, на 30г. от гр. София и пиша в блога Тhe Beauty in my Life, а това е синът ми Даниел, на 5г. Обичаме усмивките, прегръдките и добре прекараното време със семейството и приятелите ни. Най-сладки са игрите в парка през лятото, когато можем да се насладим на дългите и топли дни. В забързаното ежедневие, покрай работата и различни ангажименти, времето ни заедно е доста ограничено. Затова се стараем във всеки свободен момент да правим нещо заедно, дори това да значи, че ще си лежим и ще си разказваме как е минал денят в детската градина и на работа. 

Коя е любимата книжка на твоето дете?

Вечер обичаме да заспиваме, четейки различни и интересни класически приказки като тези на Ангел Каралийчев и Братя Грим или книгите от поредицата за Хари Потър. Любима на Дани в момента е “Хензел и Гретел”.

Кои са любимите му герои?

Един от любимите му герои от книги е Рон Уизли, а причината да го харесва, както той самият казва, е: “Защото е много добър и верен приятел на Хари и смешен магьосник”. Мен пък често оприличава на Хърмаяни, защото съм била „красива, добра и къдрава като нея”.

Как стимулираш детето си да чете?

Макар и да е само на пет, Дани много обича буквите и се интересува къде и какво пише, разпитва и кара този, който е с него, да му чете. Разпознава повечето от буквите и имената на някои членове на семейството. Обича да пише думи, които сам си е измислил, а след това ми разказва какво „уж“ е написал. Пада голям смях, защото понякога нацелва частично правилната дума, която явно е запаметил, но разменя и някоя друга буква. Обича да гледа думи от книги, списания или брошури и да ги преписва на бялата си дъска, а след това  доволен ме кара да му прочета какво е написал.

 

Как да създадем любов към четенето у детето още от ранна възраст?

Опитвам се да задържа интереса му към книгите, като разнообразявам с някоя нова книжка за четене или занимателна такава. Разбра се, като всяко дете в ерата на дигиталните технологии той обича да играе на таблет или телефон, но дори тогава се опитвам да насоча вниманието му към това какво пише, чета му, а и самият той се интересува.

Имаш ли списък с книги, които би искала детето ти задължително да прочете някога?

Не държа да се налагам кои книги задължително трябва да бъдат прочетени или да водя конкретен списък. Аз съм на принципа, че трябва да се чете това, което носи удоволствие и предизвиква желание у детето за още и още. Така или иначе в училище има литература, която макар и интересна, често  бива считана за скучна поради факта, че е задължителна.

2 Responses

    1. Така е! Е, играта на устройства надделява като интерес, но поне трябва да има баланс. Много харесва и енциклопедиите!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.