—Мисля,че бихте могли да употребите времето си за нещо по-полезно—каза тя,—отколкото да го хабите, като задавате гатанки, които нямат отговори.
—Ако познавахте времето тъй добре, както аз го познавам—каза Шапкаря,—нямаше да кажете, че го хабим. Времето е личност. Не може да се хаби една личност.
—Не разбирам какво искате да кажете—учуди се Алиса.
—Разбира се, че не!—възнегодува Шапкаря, като отхвърли глава назад.—Дори бих се осмелил да кажа, че никога не сте говорили с времето!…

Опитвам се да уважавам времето и да се отнасям към него като личност, но не винаги ми се получава. От друга страна децата изобщо нямат отношение към него. За тях е все тая дали е 08:00 ч. или 17:30 ч., но винаги е време за това което са намислили – рисуване, гледане на детски, игра навън с децата, сладки прегръдки и целувки с мама. Всичко това зависи от времето, но то е без значение, когато си дете.

Правя опити да науча Дани да уважава времето – на мама, на тати, на баба, на дядо и като цяло своето собствено. Тук на помощ идва и новия му неразделен приятел от Allterco Robotics и Мтел – детският часовник MyKi (GSM/GPS). Трябва да призная, че съм голям фен на джаджата, но не заради прекрасните цифри които показва, а заради проследяващата част от цветното чудо. Това е може би от най-големите мечти на една майка – да знае във всяка една минута къде е детето й и дали не се забърква в бели.

Благодарение на 12-те сателита, които с максимална точност (в затворено помещение точноста е с разлика от 5 до 500 м.) отмерват местоположението на Дани съм доста по-спокойна, че докато съм на работа всичко е наред. От известно време сме преустановили ходенето на дестка градина заради всички болести които му се струпаха и вместо да звъня през 30 мин. на баба му или татко му, сега звъня направо на него, а така си открадвам по още едно “Обичам те и те целувам, мамо“.

Управлението и наблюдението се извършват изключително лесно чрез апликацията за мобилен телефон и таблет. Номерата, на които може да звъни и обратното са ограничени до 10, което ми дава спокойствие и сигурност. Може да изпраща и да получава кратки гласови съобщения. Часовникът има опция да отмерва крачките, които е направил Дани и ако се справя добре може да го възнаградя със сърчице, което за мен е супер сладко, а и стимулира активноста му. Може да нагласям зона на безопастност и лимит на скоростта, за което съответно получавам известие ако Дани се вози в кола или е напуснал определената от мен зона.

Разполага също така с аларма за дните, когато не може да се излежаваме до късно или за напомняне. Часовникът притежава сензор за допир, от който чрез известие разбирам дали е сложен или премахнат от ръката. Изключително важна част е, че разполага със SOS бутон, с който при нужда известява до 3 предварително зададени номера за опасност. Надявам се никога да не му се налага да го употребява!

Дани е фен на технологиите, както и всички деца в днешно време. Не ми харесва, но никой от нас не може да го избегне в тази епоха на високо-технологични джаджи, така че поне гледам да насърчавам това, което ще му е от полза. Въпреки, че е на 4 разпознава цифрите много добре, макар и да не ги разбира. Старае се да говори отчетливо и е по-активен (иска сърчица и много крачки все пак). Също мисля, че е перфектен завършек в моден план, а и прекрасен подарък за Коледа. MyKi е наличен е в 3 цвята – розово, червено и синьо. Какво пък, важно е да си стилен макар и на 4!

…Да убиваш Времето! Нима това може да се хареса някому? Ако не си се карала с него, би могла да поискаш от него всичко, каквото ти се ще…

*Часовник MyKi ни бе предоставен за тест от Mtel и Allterco Robotics

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

2 Responses

    1. Наистина е така, а и е доста забавно 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.